Home > Illegaal vuurwerk

Illegaal Vuurwerk

Illegaal vuurwerk is niet alleen verboden om te kopen of te verkopen, maar men mag het vuurwerk ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken. Het illegaal vuurwerk, dus verboden vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving of is illegaal ingevoerd.

Wat is Illegaal vuurwerk?

Er is bij het vuurwerk geen Nederlandstalige gebruiksaanwijzing aanwezig.

Het vuurwerk bevat teveel kruit en valt hierdoor onder de categorie: professioneel vuurwerk.

Het knalvuurwerk heeft een strijkkopje.

De knal van het vuurwerk is te hard. Het aantal decibel overschrijdt dan de Nederlandse maximumwaarde van 156dB.

Illegaal knalvuurwerk valt meestal onder de volgende groepen:

Stijkers - een rotje met strijklont die aangestoken wordt door middel van een strijkvlak. Het systeem van een strijker is vergelijkbaar met een lucifer; ze moeten worden afgestreken met een strijkvlak van fosfor waarna het ontbrandt en het vuur verdergaat naar het kruit.

Vlinders - een gewone kruitbus met een lont die aangestoken wordt door een vlam. De vlinder dankt zijn naam aan de vorm; een cilinder met 1 flap aan de achterzijde.

Nitraten - een kartonnen busje met meestal een roze, blauw of groen papiertje bovenop waar de lont de kruitkamer ingaat. De originele nitraatklappers bevatten zeer fijne flashpowder en een capsule dat 1ml ammoniumnitraat bevat. Door deze toevoeging vertraagt de verbranding van de flash en worden er meer gassen geproduceerd wat zorgt voor meer druk op de huls en dus een hardere knal. Een nitraatklapper bevat ook een stukje gips onderin wat met zeer hoge snelheid weggeschoten wordt wanneer de nitraat af gaat. Daarom is het het veiligst als men de nitraatbom rechtop zet zodat het stuk beton blijft liggen.

Illegaal vuurwerk België

Sinds 2000 is er in België een nieuwe wet gekomen op aandringen van de Nederlandse overheid. Hierdoor kan het zware vuurwerk zoals lawinepijlen, 100.000 klappers en dergelijke, niet aan personen zonder geldig bewijs van de KVK worden verkocht. Lawinepijlen en grote strijkers (zoals de doodskopstrijker) mogen helemaal niet meer verkocht worden. Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de nitraten, vlinders en strijkers. Voor de particulier zijn tegenwoordig nog steeds 100.000 klappers te koop, maar dit zijn een aantal losse rollen die men met een kliksysteem aan elkaar kan klikken, waardoor een 100.000 ontstaat. Vuurwerk is in België het hele jaar te koop.

Veel bekeken pagina's:

Vuurwerk Amsterdam
Vuurwerk Utrecht
Vuurwerk Nijmegen
Vuurwerk Rotterdam
Vuurwerk Venlo
Vuurwerk Heerlen
Vuurwerk Eindhoven 

Vuurwerk op provincie:

Vuurwerk Noord Holland
Vuurwerk Zuid Holland
Vuurwerk Utrecht
Vuurwerk Noord Brabant
Vuurwerk Zeeland
Vuurwerk Gelderland
Vuurwerk Groningen
Vuurwerk Drenthe
Vuurwerk Friesland
Vuurwerk Limburg
Vuurwerk Overijssel
Vuurwerk Flevoland

 

Vuurwerk Nieuws:

Sterke grens controle
Illegaal vuurwerk
Sitemap
Vuurwerk kopen